Et, tavuk, balık yemekleri pişirdiğim zaman yanına salata yapmaya çalışıyorum. Yazın ve sonbaharda domates, salatalık ve biber lezzetli oluyor. Ama kışın ve ilkbaharda onlar olmadan salata yapmayı tercih ediyorum. Yaptığım salatalara örnekler vereceğim.
Kışın havuç ve turp çeşitleri bol oluyor. Salataya dışı beyaz içi kırmızı turplardan rendelemeyi seviyorum. Hem lezzetli hem de rendelerken sulanıyor. Havuç olarak bazen mor havuç kullanıyorum. Bu salataya kıvırcık ve roka da doğramıştım.

Aynı salatayı normal havuç ile de yapıyorum.

Bazen turp yerine yer elması kullandığım da oluyor. Pazarda iki çeşit yer elması görüyorum. Kabuğu açık renkli olan yer elmaları bana daha lezzetli geliyor. Tek başına, pişirmeden de severek yiyorum. Bu salatada turp yerine yer elması rendeledim. Kıvırcık ve rokaya ilave olarak yeşil soğan da ekledim.

Bazen eldeki malzemeler ile yetinmek gerekiyor. Mesela ana resimdeki salataya o anda evde olmadığı için kıvırcık marul koyamadım. Havuç ve yer elmasının yanına yeşil soğan, dereotu, maydanoz ve nane doğramıştım.
Baharla birlikte yeşillik bollaşıyor. Ben de roka yerine diğer yeşillikleri kullanmayı tercih ediyorum. Havuç ve yer elmasına, nane, tere, yeşil soğan, kıvırcık marul ve dereotu ekleyerek salata yapmıştım. Dereotunu salatalara hiç koymazdım. Ablamın yaptığı bir salatada yedim. Çok hoşuma gidince ben de kullanmaya başladım.

Yaz yaklaşınca lezzetli kiraz domates denk gelirse alıyorum. Artık havuç, turp ve yer elması kullanmayı bırakıyorum. Kiraz domates, nane, tere, yeşil soğan, kıvırcık marul ve dereotu ile yaptığım bir salata.

Yukarıdaki salatayı maydanoz ve kuzu kulağı ekleyerek de yaptım.

Burada görünen bütün salatalara aynı sosu ekledim. İki yemek kaşığı zeytinyağı, iki yemek kaşığı elma sirkesi, bir yemek kaşığı limon suyu, bir yemek kaşığı nar ekşisi ve tuz. Soğuk sıkım sızma zeytinyağını tercih ediyorum. Bir akrabamın verdiği ev yapımı elma sirkesi kullandım. Market sirkelerine hiç benzemiyor. Genellikle yarım limon sıktığım zaman yeterli oluyor. Nar ekşisini hazır alıyorum ama organik olanı bulursam onu tercih ediyorum. Tuz olarak kaya tuzu kullanıyorum.
Yemek hazırlarken salata yapmayı en sona bırakıyorum. Bazen yemek piştiği halde salatayı beklemek zorunda kalıyoruz. Et, tavuk, balık ile iyi gidiyor. Diğer yemeklerin yanına pek yapmıyorum.
Yemekten önce bir kaşık salata ağzıma aldığımda lezzetli geliyorsa emeklerime değmiş diyorum.