pancar mucver

Fırın Mücver

by

Bilinen tarifinde mücver kabaktan yapılır ve yağda kızartılır. Ben kızartma yapmak yerine fırında yapmak istedim. Farklı sebzelerle denedim. En güzel yine kabakla oluyor. Fırında kabak mücveri yaz aylarında yapmayı tercih ediyorum. Çünkü sevdiğim koyu yeşil renkli kabakları yazın bulabiliyorum.

kara kabak

Mücver için ince kabakları almaya çalışıyorum. Çünkü ince kabaklar rendelenirken fazla sulanmıyor. Suyunu sıkıp atmaya da kıyamıyorum.

Mücveri yapmaya soğanı rendeleyerek başlıyorum. Arkasından kabakları rendeliyorum. Eskiden beyaz peynir de rendeliyordum. Şimdi beyaz peynir yerine lor peyniri kullanıyorum. Fakat tadını beğendiğim bir lor olması lazım. Tek başına ağzıma aldığımda lezzetli bir tat alıyorsam o loru kullanıyorum. Maydanozları doğrayıp karışıma ekliyorum. Bazen dere otu da koyuyorum. Diğer malzemeleri eklemeden bu haliyle bir karıştırıyorum. 4 veya 5 adet yumurtayı başka bir kapta kırıp çırpıyorum. Yarım çay bardağı zeytinyağı, biraz tuz ve karabiber ile yumurtayı ilave edip yine karıştırıyorum. Bu aşamada fırını 180 derecede ısıtmaya başlıyorum. Unu eleyerek azar azar ekliyorum. Miktarı iki, üç su bardağı arasında değişiyor. Kabakların sulanma durumuna göre ayarlıyorum. Hazır olunca yağlanmış tepsiye karışımı döküyorum ve üzerine çörek otu serpiyorum. 180 derecede yaklaşık 50 dakika pişiriyorum.

Biraz ılıklaşınca dilimliyorum. En çok bu ılık halini seviyorum.

Diğer mevsimlerde kabak yerine başka sebzeler ile denedim. Kırmızı pancar, kereviz, karnabahar, ıspanak, lahana bazı denediklerim. Lahana hayal kırıklığı oldu. Ispanak, karnabahar ve kereviz idare eder. Kırmızı pancarı iki numaraya koyuyorum. Kereviz ve pancarda yaprakları ve sapları da kullanıyorum. Sadece kökleri ile denemedim. Kırmızı pancar’ın kök kısmını çok fazla koymuyorum, yaprakları ve sapları daha çok oluyor. Pancar yaprakları olunca ayrıca maydanoz kullanmıyorum. Çiğken sert olan pancar sapları pişince yumuşacık oluyor.

Un miktarını iyi ayarlamak gerekiyor. Çok un olunca kuru oluyor ve sebzelerin lezzetini alamıyorum. İlk gün yenmeyen mücver dilimlerini bir cam kabın içinde buzdolabında saklıyorum. Yiyeceğim zaman tekrar ısıtmıyorum. Yaklaşık yarım saat oda sıcaklığında ılıklaşınca yiyorum. Mücver en çok kahvaltılarda yediğim bir lezzet.