fırında karnabahar

Fırında Karnabahar

by

Karnabahar yemeklerini genelde seviyorum. Eskiden yumurtalı kızartmasını yerdim. Sonraları sadece haşlayıp sarımsaklı yoğurt ile yediğim de oldu. Fırın Mücver yazımda anlattığım şekilde karnabahar ile yaptığım mücver de hoşuma gidiyor.

Şimdiki tarifi annemden öğrenmiştim. Fakat onun yapma şekli bana çok uzun geldiği için tarifi biraz değiştirdim. Annem önce soğanı yağda kavuruyor, karnabaharı haşlıyor sonra malzemeleri karıştırarak fırında pişiriyordu. Ben ocakta pişirme aşamalarını yapmıyorum.

Önce fırında pişirme için kullanacağım cam kabı tereyağı ile yağlıyorum. Tereyağının yapıştırmama konusunda zeytinyağından daha iyi olduğunu farkettiğimden beri fırın kaplarını tereyağı ile yağlıyorum. Doğradığım soğanları yağlanmış kabın içine yerleştiriyorum. Karnabaharı parça parça ayırıp çok ufaltmadan kabın içine diziyorum. Üzerine dökeceğim sosu hazırlamaya başlıyorum. Karnabahar miktarına göre değişiklik gösterse de genel bir oran olarak şu şekilde bir karışım yapıyorum. Bir su bardağı un, iki yumurta, bir su bardağı sütü karıştırıyorum. Un olarak genelde tam siyez unu tercih ediyorum. Kıvamı koyu olursa az daha süt ekleyebiliyorum. Tuz ve baharatları ekledikten sonra karnabaharların üzerine sosu döküyorum. Baharat olarak en çok nane ve kimyon tercih ediyorum. Zerdaçal, zencefil, karabiber gibi başka baharatlar da düşünülebilir. En son üzerine taze kaşar rendeliyorum. Bazen biraz kaşar biraz da izmir tulum peyniri rendelediğim oluyor. 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyorum. Yaklaşık bir saatte pişiyor.

Bu yemeği sarımsaklı yoğurt ile daha çok seviyorum. Yoğurt olarak süzme yoğurt tercih ediyorum. Fakat süzme yoğurt konusunda seçici davranıyorum. Marketlerde kaplar içinde satılan süzme yoğurtlar hoşuma gitmiyor. Evde yapılan süzme yoğurt birinci tercihim. Bu mümkün olmaz ise Konya markalarının genelde bir kilogramlık naylon torbalarda satılan yoğurtlarını kullanıyorum. Yoğurdu sulandırırken kıvamını çok cıvık yapmıyorum.

sarımsaklı yoğurtlu karnabahar

Miktarı genelde çok olduğu için bir kere de bitmiyor. Buzdolabında sakladığım kalan yemeği yine fırında ısıtıyorum. Cam kap içinde soğuk fırına koyup 180 derecede 15 dakika ısıtıyorum. Yine sarımsaklı yoğurt ile beraber yiyorum.