Bu kekin tarifini Aydan Üstkanat’ın Un kitabında gördüm. Kitapta “baharatlı baton kek” olarak geçiyor. Ben tarifi biraz değiştirdim. Tarifte geçen, çiğ krema, vanilye özü, toz kırmızı biber, karanfil tozu, kabartma tozu, ve karbonat malzemelerini hiç kullanmıyorum. Agave şurubu yerine de keçiboynuzu özü kullanıyorum.
İlk önce oda sıcaklığında yumuşamış 280 gram tereyağını mikser ile çırpıyorum. Üzerine 6 yumurta kırıp tekrar çırpıyorum. 3 yemek kaşığı kakao ile 1 yemek kaşığı tarçını, karışımın üzerine eleyerek ekliyorum. Önce kaşıkla karıştırıp sonra mikser ile çırpıyorum. 1 büyük fincan keçiboynuzu özü ekliyorum. Bu fincan 2 adet türk kahve fincanı büyüklüğünde. Yaklaşık 300 gram alıyor. Ekledikten sonra mikser ile yine karıştırıyorum.
En son unu ekliyorum. Un olarak 370 gram tam siyez unu kullanıyorum. Parça parça eleyerek karışıma ekliyorum. Tam buğday unu olduğu için elekte kalan kepekler oluyor. Eleme bitince onları tekrar karışımın içine döküyorum. Mikser, unu etrafa savurmasın diye önce kaşıkla karıştırıp sonra mikser ile çırpıyorum. Bütün un bittiği zaman, mikserin dönerken zorlandığı katı bir hamur oluyor.
Keki borcam kek kalıbında pişiriyorum. Kalıptan kolay çıkması için tabanını ve kenarlarını tereyağı ile yağlıyorum. Eskiden zeytinyağı ile yağlıyordum ama tereyağı bu konuda daha iyi, keki kalıptan kolayca çıkartabiliyorum.
Bütün karışımı yağlanmış kalıba döküyorum. Üzerini düzeltmek için uğraşmaya gerek yok. Isınmaya başlayınca kalıba yayılıyor zaten. Fırını önceden en az 10 dakika 180 dereceye ısıtıyorum. Kalıbı fırına sürünce 180 derecede 45 dakika pişiriyorum. Fırının kapağını açmadan sıcaklığı 150 dereceye düşürüp 25 dakika daha pişiriyorum. Bu son 25 dakika çok önemli. Asıl kabarma işlemi bu sırada oluyor. Aynı zamanda içinin hamur kalmasını engelliyor.

Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra kalıptan çıkartıyorum. Dilimlemeden önce kesme tahtasında biraz soğumasını bekliyorum. Ilık halini, çayın yanında yemek hoşuma gidiyor. Sadece yiyeceğim kadarını dilimliyorum.
Kalan kekten tekrar yemek istediğimde, yiyeceğim kadar dilimliyorum. Dilimi soğuk fırına koyup fırını 180 dereceye ayarlıyorum. 10 dakika sonra kek, zevkle yenecek hale geliyor.