Kadınbudu Köfte

Kadınbudu Köfte

by

Çok lezzetli bulduğum bu köfteyi annem pek güzel yapar. Annem gibi hiç bir zaman yapamadığım için kendime malzeme ölçüleri belli olan bir tarif aradım. Okuduğum tarifler içinden Fatih Tutak’ın tarifini denemeye karar verdim. Bu tarif, Kültür ve Turizm Bakanlığının yayınladığı “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabında yer alıyor.

Kadınbudu Köfte, pirinç ile yapılıyor. Yaparken pirinci haşlayıp soğutarak kullanmak mümkün ama ben önceki günlerden kalan pilavı kullanmayı tercih ediyorum. Pirinç pilavını yaparken kızıl çizgili pirinci tercih ediyorum. Çabuk pişen fazla nişastası olmayan bir pirinç. 1,5 bardak pirinç için 4 bardak su kullanıyorum. Ocağın ateşi orta ile kısık arasında oluyor.

Kızıl çizgili pirinç

Bu tarifte nane, kimyon, karabiber, pul biber gibi baharatların yanında yenibahar da yer alıyor. Yenibahar bildiğim bir baharat değildi. Bu köfteyi yaparken lezzetini keşfettim. Daha önce başka bir kitapta “anneannemin yenibaharlı tarhanası” diye bir ifade görmüştüm ama pek merak etmemiştim. Şimdi bazı yemeklerde yenibahar kullanıyorum.

Bu tarifi benim için farklı yapan bir başka nokta ise köftenin içine kuş üzümü de konulması. Köfteyi yerken gelen üzüm tadı hoş oluyor. Fakat herkes aynı fikirde olmayabiliyor. Bazı insanlar tuzlu bir yemeğin içinde yer alan bu tadı sevmeyebiliyor. Örneğin yeğenlerimden biri hiç sevmemişti. Kadınbudu köfteyi yeğenlerimin de olduğu bir yemekte yaptım. Küçük olan yeğenimin köfteyi ağzına alması ile şok olması bir oldu. İçindeki tatlı tadı sordu ve yemeyi bıraktı. Doğrusu, emek harcayarak yaptığınız bir yemek beğenilmeyince insan üzülüyor. Diğer yeğenimin beğenerek yemesi benim için teselli oldu. Kuş üzümlü tadı oğlum da sevdiği için zaman zaman kadınbudu köfte yapıyorum. Misafire yapma konusunda eskisi kadar istekli değilim.

Kadınbudu köfteyi una ve yumurtaya batırdıktan sonra zeytinyağında kızartıyorum. Un ve yumurta miktarını özellikle biraz fazla kullanıyorum. Bütün köfteler bittikten sonra kalan unları ve yumartaları karıştırıp biraz tuz ekleyerek yine zeytinyağında kızartıyorum. Özellikle sıcak olarak hoşuma gidiyor.

Kadınbudu köfte hem sıcak hem soğuk olarak yenebiliyor. Ben en çok ılık halini seviyorum. Piştikten sonra biraz bekletip öyle yemeği tercih ediyorum. Yemek yaparken kızartma çok tercih ettiğim bir yöntem değil. Hatta mümkün oldukça uzak duruyorum ama kadınbudu köfte için bir ayrıcalık yapmayı tercih ediyorum.

Kitaptaki tarifte, köftenin yanına patates püresini tavsiye ediyor. Ben, yanına bir şey yapmak için genelde uğraşmıyorum. Bu köftenin lezzeti tek başına benim için yeterli.